Lauk yang dimakan hari ini


Hari ini makan malam hanya ada 2 lauk je...iaitu lemak cili api & bawal masak merah...dua2 lauk aku tak masak...hehe...tau jela aku ni malas sikit nak memasak melainkan terdesak je...
memandangkan mak aku kurang sihat, tu dia masak sikit jer..huhu
hari ini aku just tolong mak aku kupas bawang, masak nasi (as usual) & goreng ikan bawal. :D
Lemak Cili Api Ikan Masin + Nenas

Lauk yang di atas ni sebenarnya bukan mak aku masak pun..mak aku tapau dari surau semalam...aku just perangat kan balik jer...sedap lauk ni..pandai makcik yang masak lauk nie...kenyang aku tadi...alhamdulillah..makcik tu letak nenas & ikan sepat masin...gulai ni takder la masin sangat...sedap sehingga menjilat jari :D



Ikan Bawal Masak Pedas
Haa... yang ni baru mak aku masak...resipi dia senang jer...meh aku ajar bagi siapa yang tak reti la.. :D
  1. first, goreng ikan bawal dengan kunyit n garam...macam biasa tu
  2. blend 2 biji bawang besar, 3 ulas bawang putih, sedikit halia...blend sampai hancur yer
  3. then, campur cili kering yang sudah siap di blend dengan bahan yang no.2 itu..sebatikan la
  4. letak sedikit minyak & tumiskan bahan yang no.3 itu..
  5. then, da siap tumis letak sedikit gula & garam secukup rasa...ajinomoto sikit dan tak lupa juga 1 sudu besar sos cili..
  6. bila da siap di gaul,bolehla letak ikan bawal yang telah siap digoreng di dalam kuali itu
  7. sebagai hiasan...boleh la letak bawang besar dan cili merah ataupun daun sup sebagai hiasan

Thanks....selamat mencuba yer :D

5 comments:

bantal bucuk said...

wah dah ade new entry, siap bagi resepi lagi you ;) sedap la nampak.. aku yang tak suka gulai lemak tu pon leh terliur bace ko cerita. hehe. teruskan buat entry baru cikgu. Eden nak baco ni :D

zulicious said...

okkkk... no problem dear...thanks bg komen...hehe..tak tau nak at entry pe nie...

bantal bucuk said...

Apa-Apa Aje pasal daily life ke pasal pengalaman lepas ke..hehe bebel2 je pun takpe ;)

nik solihah mujahidah nik mhd nor said...

zu..
haha..
ape ni.. entry mak masakkk
nk yg zu masakkkk..
:P

pst : bkn da nk kawen keee? kna ar rajin masak.heheh

zulicious said...

wanee: ni aku br nak update blk nie :D

nik: haha...mula2 kite kene tgk mak masak dlu...br kite msk..haha